BELÜGYMINISZTÉRIUM
SZIGORÚAN TITKOS!
KÜLÖNÖSEN FONTOS!

 

 

J E L E N T É S

 

Megbízható adataink szerint Galántai György festőművész, budapesti lakos – az 1973-ban hivatalos szervek által betiltott balatonboglári "Kápolnatárlat"-ról készített anyagait felhasználva – a Budapest XIV. kerületi Kassák Lajos Művelődési Otthon klubjában és a Dunaújvárosi Bartók Béla Művelődési Központ amatőr műhelyében, diavetítéssel egybekötött előadást kívánt tartani.

Tervéről, valamint annak előzményeiről tájékoztattuk a Budapest, XIV. Tanács VB. és a Dunaújvárosi Városi Tanács VB. illetékes elnökhelyetteseit. A tanácsi szervek technikai okokra hivatkozva az előadások megtartását nem engedélyezték, illetve egy későbbi bizonytalan időpontra halasztották.

Galántai György és kapcsolatai az előadások elmaradását nem Galántai személye ellen irányuló intézkedésnek, hanem a Balatonbogláron történt események utórezgésének tulajdonítják. Személy szerint a Fővárosi Képzőművészeti Igazgatóság munkatársát, Szalóki Bélát teszik felelőssé a történtekért.

Megítélésünk szerint Szalóki jelenléte a jövőre vonatkozóan is igen kellemetlen számukra ebben a beosztásban, mert olyan helyen van, ahol zsűrizések tekintetében kikerülni nem lehet. Ellene főleg valótlan kompromittáló adatok gyűjtését tervezik, amelyek felhasználásával beosztásából el kívánják távolíttatni.

B u d a p e s t, 1979. október
Nytsz.: 4/5-873.

[ az olvasó / kutató figyelmébe ]

GalántaiArtpool