BELÜGYMINISZTÉRIUM
III/III-4-b alosztály
SZIGORÚAN TITKOS!

Adta: "Kovács" fn. tmb.
Vette: Horváth Tibor r. szds.
Idő: 1980. augusztus 19.
Hely: "Zuglói" fn. "T" lakás

 

J E L E N T É S

"Kovács" fn. tmb. 1980. augusztus 19-én az alábbiakat mondotta el:

A képzőművészek között vannak olyanok, akik nem dolgoznak piacra. Ezek általában az avantgarde művészek közé sorolhatók. Ilyen például Galántai György grafikus is, aki különböző produkciókkal hívja fel magára a figyelmet. Ez év májusában megszervezte az FMK-ban Cavellini olasz művész reklámkiállítását. Természetesen ez a kiállítás Galántai hírnevének növekedését is szolgálta.

Cavelliniről Magyarországon megoszlanak a vélemények. Galántai és barátai nagy művésznek tartják. Mások viszont egy önmutogató, önreklámozó milliomos úrnak nevezik, nem művésznek, hanem műkereskedőnek. Abban azonban találkozik a vélemény, hogy amit csinál, azt magas fokon műveli. Ezt megteheti, mert sok pénze van.

Galántainak tetszik ez az önmutogató, csillogó produkció. A hírnév megszerzése, fokozása érdekében vált Cavellini szövetségesévé, egyben méltatójává.

A hírnév megszerzése nagyon fontos a képzőművészetben, ezért ki így, ki úgy próbálkozik annak elérésére.

Bán András művészettörténész például azért írta alá a Charta-perek elleni tiltakozást, hogy ily módon szerezzen hírnevet. Presztízskérdésnek tekintette azt, hogy neve már ismert személyek aláírása között szerepeljen.


Értékelés: Értékes, megbízható információkat adott Galántai és Bán személyéről. Az adatok alátámasztják más úton keletkezett információinkat.

Intézkedés: Felhasználjuk a "Kezdeményezők" és a "Festő" bizalmas nyomozásokban.

Feladat: A hálózat általános beszámoltatását hírszerző lehetőségének tisztázása érdekében folytatjuk.


B u d a p e s t, 1980. augusztus 21.


Horváth Tibor r. százados

Nytsz.: 4/5-646.
K.: 4 pld - M dosszié
- "Festő" dosszié
- Táj. alo.
- Táj. ti.

[ az olvasó / kutató figyelmébe ]

GalántaiArtpool