Önátalakítás/Természetátalakítás

Galántai György a Velemi Textilművészeti Szimpozium (1979) kiállítására négy csíkból álló óriás textilönarcképet készít, melyet a természetbe helyezve fényképez. A létrejövő Önátalakítás/Természetátalakítás c. sorozatot bemutatja még: 1980: PIK Galéria, Budapest, 1983: Liget Galéria, Budapest.

Galántai György a Csepeli Papírgyár Ifjúsági Klubja galériájában 1980-ban

"Galántai mintha vérbeli művészetszociológus lenne, azt vizsgálja mi a produktum - adott esetben egy elemi jel, mint például az emberi arc - hatása a környezetre és az emberre.

A használatbavételt 16 helyzetben exponálta, ugyanakkor nem tekinti véglegesnek és befejezettnek a vizsgálódását. A PIK-ben az eredeti textilművel a rock-koncertek dobogóját takarta le. Erről újabb fotót készít, amely talán egy legközelebbi kiállításán mint a 17. szituáció kerül majd a falakra, gazdagítva ezzel is az értelmezés hangulati és morális lehetőségeit." (Kenyeres Ferenc, Velemi kisérlet - kisérlet a közönséggel, Magyar papír, 1980. jan. 19.)

Galántai György kiállítása a Csepeli Papírgyár Ifjúsági Klubja galériájában 1980-ban

"Az egyik képen Galántai fényképe az úttestre van lefektetve és egy személygépkocsi éppen keresztül akar hajtani rajta. Hírforrásom szerint ez szimbólumként értékelhető: jelentheti azt, hogy a művészen keresztülgázolnak, eltapossák. Egy másik képen a fényképe ki van feszítve két fa közé, fel van szabdalva, s a fényképe alatt egy munkásőr és katona, valamit mögöttük egy férfi és egy nő lépdel. Ez jelentheti a művész mártíromságát, amit nyilván azoktól szenvedett el, akik a kifeszített fénykép alatt menetelnek." (jelentés a BM III/III-4. Osztály vezetőjének)