BELÜGYMINISZTÉRIUM
III/III-4-b alosztály

SZIGORÚAN TITKOS!

Tárgy: „Kalocsai” fn. tmb-vel
való találkozóról

J E L E N T É S

1982. szeptember 21-én – nyilvános helyen – találkoztam „Kalocsai” fn. tmb-vel, aki az alábbiakat mondta el:

Az „Amazon művészeti munkák és tervek archívuma” részéről, Ruggero Maggi Olaszország feladóval egy postai küldeményt kapott. Az anyag angol nyelven van írva, így tartalmáról nem tud véleményt mondani. Mivel azon Lengyelország térképe látható, feltételezi, hogy az politikai, esetleg ellenséges tartalmú is lehet.

A fentiek miatt szükségesnek tartja, hogy a levelet lefordítás és a további teendők meghatározása céljából átadja. Egyedül nem akarja eldönteni, hogy a levélre miképp reagáljon.

Értékelés:

Egyéb úton keletkezett adataink alapján megállapítottuk, hogy Ruggero Maggi által feladott hasonló tartalmú küldeményt több személy kapott. Nevezett az anyagban ellenséges akcióra szólít fel.

A Lengyelországot ábrázoló térkép „Veled vagyunk bátor lengyel nép” felirattal van ellátva. A teljes anyag fordítása a következő: „1982-es év két nagy problémája Lengyelország és a Malvin-szigetek. Így úgy vélem, erre a két témára kell koncentrálni. A levelező művészek figyelmét ezekre kell irányítani, az egy és végtelen problémára: Az ERŐSZAK-ra!!!

Kérjük, hogy írásos üzenetet küldjön béke és erőszakmentesség témában, hivatkozva Lengyelországra és a Malvin-szigetekre. A grafikus vagy írásos üzenetet az alábbi címekre kell megküldeni:

– Ruggero Maggi C. SO. Sempionne 67. Milano 20149. Olaszország
– Arta Studió Via S. Bernardino 88. Ponte Nassa, Gergamo 24048 Olaszország. (Itt lesz a levelező művészek e témában tartandó kiállítása.)
– „Solidarte” Amerika 232/a/4 Delegacion Coyoacon 04040 – Mexico – DF – Mexico. (Levelező művészcsoport, akik támogatják a béke- és a leszerelési mozgalmat.)
– Harley – P.O Box 268 Orberlin Ohio 4474. USA.
(Az első Nemzetközi Művész Kongresszusra.)”

A feladó továbbiakban a felhívás terjesztésére és a folyamatos kapcsolattartásra szólít fel.

Adataink szerint R. Maggi Galántai György és Swierkiewicz Róbert szoros kapcsolata.

Intézkedés: Szoros „K” ellenőrzést vezetünk be Ruggero Maggi olasz állampolgárra.

Feladat: a „Festő” fn. bizalmas nyomozásban kapott.

Budapest, 1982. október 1.

Horváth Tibor r.szds.

Nytsz.: 4/5-957/82.
K.: 4 pld-ban
1 pld „M” do.
1 pld „Festő” do.
1 pld Táj. alo.
1 pld Táj. ti.

[az olvasó / kutató figyelmébe]