english

PERFORMANSZ
AKCIÓ
EVENT


1972

Jel akció, Balatonboglár


1973

BALATONBOGLÁR, ma ön nyitja meg a kiállítást (felelősségvállalási akció) diasorozat.


Ötlet

Az emberekről (különbözőkről) jellegzetes fotókat, pl. beállni egy helyre, és tíz különböző emberről azonos szituációban fotót csinálni. (Pl. ahogyan átlépnek a járdasziget korlátján.)


1974. július 20.

AKCIÓ TERV - közösségi térben

Alapelv: ott kezdődnek a tisztán vizuális ügyek, mikor már kifejezetten látás útján terjed az információ. Az információnak konkrétnak kell lenni.

Nagy átjárótér, melyen négy vagy több irányból átjárnak az emberek. A bejáratnál különböző színű festékporon haladnak át, így járásukkal a téren egy kompozíciót alakítanak ki.


1979

Textiltánc (keresztkötés) Velemi Textilművészeti Alkotóműhely.


1980-1982

HOMMAGE À VERA MUHINA performansz (Budapest, Hősök tere - Klaniczay Júliával és G. A. Cavellinivel) és továbbfejlesztései:

Idea: Az ember „átfunkcionált szobor”
Realizáció: Vera Muhina szobrának átértelmezése (az élő szobor születése)
A helyszín: Hősök tere. A mindenkori politikai hatalom reprezentációjának színtere.


1981

Velemi Textilművészeti Alkotóműhely 1980-81
(Pályázat)

A RUHA TESZI AZ EMBERT? Minden ember más ruhát hord. A ruha az ember szellemiségének hordozója. Mi történik, ha ez a „hordozó” szokatlan és szokatlan helyen jelenik meg?


1984

„Határjelek” szimpozium, Breitenbrunn, Ausztria


1987

EMLÉKEZÉS EGY ÜZENETRE

1976-ban készítettem egy szitanyomat-sorozatot, majd ebből kiállítást, melynek alapmotívuma egy fotoautomatával készült önarckép volt. A sorozat a személyiség kutatásával, a lét, az ego problémájával foglalkozott.

Erdély Miklóst kértem meg a kiállítás megnyitására. Ő arra kért, hogy szerezzem meg a nemzetközi hajózási kódjelzések könyvét. A megnyitón Erdély a kódjeleknek megfelelő szöveget olvasta, míg én a zászlójeleket mutattam a közönségnek. Ezzel párhuzamosan két barátunk tüzet próbált csiholni, hogy füstjeleket adhasson.

Erdély Miklós 1986-ban meghalt.

Erdély Miklós nemcsak jó kollégám, mesterem, barátom volt, hanem a magyar művészet egyik legnagyobb alakja. Szellemének megőrzésére készítettem ezt az emlékeztető munkát, mely az 1976-os kiállításmegnyitó továbbgondolása (asszisztens: Tímár Katalin, fotók: Klaniczay Júlia).
A könyvmunka és diaperformansz formájában is megvalósuló emlékprojekt bevezetőjéül Erdély Miklós "A POSZTNEOAVANTGARD MAGATARTÁS JELLEMZŐI" című szövegét használtam.


1987. október 21.

JÓÉRZÉS TÁJOLVA, Op. Vigadó '87 No. 1 (5 perc) Galántai György Tájolt félkerék című hangszobrán előadva Vigadó Kamaraterem.


1992

DEMOKRATIKUS HANGKÖLTEMÉNY RAPMAN-RE [hang 6'52”] [videó] [hangarchívum]

A közönségnek számok vannak kiosztva, amelyekkel meghatározhatja az előadást. A közönség fel van kérve arra, hogy számainak felmutatásával utasítsa az előadót a számhoz tartozó hang megszólaltatására.

30+25+3=58 szám által befolyásolható a rapman hangja.

A rap-zongora meghatározott lehetőségeivel, mint egy demokratikus „kormányzat” működik, melyet a „nép” irányít.

A felhangzó „zene” a közönségben szabadságélményt kelt.

A zenei anyag előállítása nyomkodás, ütögetés stb, és egyáltalán nem hasonlítható a hangszerjátékhoz, nem törekszik kompozíció létrehozására, az csak véletlenül jön létre.

(A közönség az aláírt, hitelesített számokat mint grafikai művet hazaviszi és - feltehetően - bekeretezve a szobája falán helyezi el.)

english